VRAAG en ANTWOORD
Wij proberen op onze site zoveel mogelijk duidelijk en helder te zijn. Maar toch blijven er altijd nog vragen over. Wil je alles weten? Lees dan deze pagina even goed door en hopelijk hebben wij dan genoeg informatie verstrekt. Zijn er dan toch nog vragen? Mail ons gerust. Alle blauwe tekst is een link naar de pagina waar de informatie te lezen is.
 
Wat is de Academie voor Edelsmeden?
In ons atelier kun je je bekwamen in een oud ambacht, sieraden maken. Geen flauwe kul of overbodige inhoud van de lessen maar doelgericht op het zo snel mogelijk eigen maken van een fantastisch vak. Je krijgt les van zeer ervaren docenten die zelf ook nog druk zijn met het maken van exclusieve sieraden. Je gaat werken met een dynamisch lesprogramma en hoewel het vak al duizenden jaren oud is zijn wij zeer bij de tijd. Nieuwe ontwikkelingen worden op de voet gevolgd en aan de leerlingen doorgegeven. Inmiddels zijn er 100 edelsmeden afgestudeerd en voor zichzelf begonnen.
 
Op welke dagen wordt er les gegeven?
lesdagen zijn dinsdag, woensdag, donderdag of vrijdag. Het seizoen start in september en loopt tot juli. Juli en augustus zijn er geen lessen.
 
Wat zijn de lestijden?
van 10.00u tot 15.30u. Om ongeveer 12.30u houden we even een half uur pauze.
 
Kan ik meerdere dagen naar Zeist komen?
Ja zeker maar alleen als daar plek voor is. Reken op een wat langere wachttijd als je meerdere dagen per week wilt komen. Meer dan twee dagen per week adviseren wij om niet te doen.
 
Wat kost de opleiding tot edelsmid of goudsmid?
Er is een pagina over alle kosten en die staat HIER. Wij zijn een zelfstandige en particuliere opleiding ingeschreven in het register van de CRKBO en je betaalt geen BTW over het lesgeld. Wij maken geen gebruik van de STAP-budget regeling via het UWV.
 
Kan ik het lesgeld in delen betalen?
Je kunt het lesgeld voor een heel seizoen van september tot met juni in twee delen betalen. Dat doe je ruim voor aanvang en in januari daar op volgend. Pas als je lesgeld bij ons binnen is wordt je inschrijving definitief en je hebt de gebruikelijke veertien dagen bedenktijd.
 
Wat is er inbegrepen bij het lesgeld en wat niet?
Lesgeld voor een seizoen is inclusief gebruik van het atelier met gereedschap, onedel materiaal (koper, messing, aluminium en alpaca) voor zover nodig in het lesprogramma, gebruik van het lesboek en koffie/thee zonder bijkomende kosten. Het lesboek krijg je in bruikleen.
 
Zijn er bijkomende kosten tijdens de opleiding?
Er zijn geen bijkomende kosten uitgezonderd de aanschaf van eigen gereedschap, edelmetaal en edelstenen. Vestigen als edelsmid, goudsmid of beeldend kunstenaar brengt kosten met zich mee. Wij leveren geen materiaal, gereedschap of een pakket maar geven uitgebreid informatie over hoe je dat zelf kan aanschaffen. Het behoort tot het leerproces dat je zelf inkoopt. In het lesprogramma is een lijst met adviezen over welke gereedschappen en materialen je nodig hebt en bij wie je dat kunt kopen. Wij houden je regelmatig op de hoogte als er ergens aanbiedingen zijn.
 
Hoe lang duurt de opleiding?
De hele opleiding, zonder afstuderen, duurt in de meeste gevallen twee tot drie jaar. Dat is afhankelijk van de tijd die je er thuis in kunt steken en de ontwikkelde vaardigheden. Voor het afstuderen heb je acht maanden de tijd.
 
Hoeveel lessen zijn er per studiejaar en wanneer zijn die?
Per studiejaar of lesseizoen zijn er 30 lesdagen verdeelt over een jaar van september tot juli. Meestal zijn er een aantal weken achter elkaar met daartussen een week niet. Wij houden ons zoveel mogelijk aan de gebruikelijke vakantieweken. Alle lesdagen zijn HIER te vinden.
 
Kan ik gemiste lessen inhalen?
In principe kunnen er GEEN lessen worden ingehaald. Soms is het mogelijk om na tijdig overleg te ruilen met een andere lesdag. Dat kan alleen vooraf geregeld worden.
 
Kan ik ook afzeggen en hoe?
Als je binnen zeven dagen na de bevestiging betaald hebt wordt je definitief ingeschreven. Afzeggen kan tot 14 dagen voor aanvang dan storten we het betaalde lesgeld terug. Zeg je af tot 7 dagen voor de lesdag dan storten we de helft terug. Zeg je daarna af of kom je niet opdraven zonder bericht dan retourneren we geen lesgeld. Wij doen dit om andere inschrijvers op de wachtlijst niet teleur te stellen. Afzeggen doen we per mail en niet per app of telefoon.
 
Hoe groot zijn de groepen?
We hebben 12 werkplekken en meestal zijn die allemaal bezet. Iedereen werkt op een eigen niveau afhankelijk van de startdatum. Je werkt dus altijd samen in een groep met mensen die net zijn begonnen of die al bijna aan het afstuderen zijn.
 
Worden er eisen gesteld aan mijn vooropleiding?
We moeten om de kwaliteit van de opleiding te waarborgen een paar eisen stellen voor dat je met onze opleiding start. We werken op HBO niveau dus je moet minstens MBO gehad hebben om het allemaal soepel te laten verlopen. Affiniteit met gereedschap en metaal is zeker een vereiste. Een beetje begrip voor wiskunde is ook echt wel nodig.
 
Hoe ziet het lesprogramma er ongeveer uit?
We werken met een lesboek dat je in bruikleen krijgt. Dit lesprogramma is al meer dan tien jaar in gebruik en heeft zijn waarde al bewezen. Elk jaar wordt het geactualiseerd. Het programma is opgedeeld in vijf modules waarin de technieken steeds uitgebreider worden behandelt. Na het behalen van module vijf kun je afstuderen.
 
Moet ik ook thuis kunnen werken?
Als je edelsmid of goudsmid wilt worden zal je een eigen atelier nodig hebben. Dat hoeft niet meteen bij de start van de opleiding maar het is wel handig als je gaat afstuderen dat je dat geheel zelfstandig thuis kan doen.
 
Hoeveel gaat het inrichten van een eigen atelier kosten?
Het is afhankelijk hoe professioneel je het wilt aanpakken maar reken op minstens 5000 euro om een compleet atelier in te richten Je krijgt daar tijdens de opleiding veel informatie over.
 
Kan ik tijdens een lopend seizoen instappen?
Ja zeker, dat kan soms. Meestal komen er in februari wat plekken vrij omdat er dan wat deelnemers thuis gaan afstuderen. In een enkel geval is er een plek vrijgekomen waar je in kunt stappen. Wij kijken dan of er iemand op de wachtlijst interesse heeft.
 
Is er theorie tijdens de opleiding en hoeveel?
Elke lesdag behandelen we een theorieonderwerp dat in het lesboek beschreven staat. We verwachten van je dat je dat leest en zelf verder uitdiept. Tijdens de les beantwoorden we dan vragen en geven wat meer uitleg en praktijkvoorbeelden. De theorielessen duren meestal een half uur en worden gehouden op een geschikt moment van de dag.
 
Is er informatie over de aanschaf van gereedschap en materiaal?
In het lesprogramma is een lijst met adviezen over welke gereedschappen en materialen je nodig hebt en bij wie je dat kunt kopen. Wij leveren zelf geen materiaal, gereedschap of een pakket maar geven uitgebreid informatie over hoe je dat zelf kan aanschaffen. Het behoort tot het leerproces dat je zelf inkoopt.
 
Waar is de Academie voor Edelsmeden gevestigd?
Wij zitten al meer dan 17 jaar in Zeist. Onder de rook van Utrecht. Ons atelier ligt dus lekker centraal in Nederland en is goed bereikbaar. Parkeren is gratis hoewel het de laatste jaren wel drukker wordt. Er komen deelnemers uit heel Nederland en de lestijden zijn aangepast om zoveel mogelijk files te vermijden. Openbaar vervoer is er op 8 minuten lopen en er gaan bussen richting Utrecht,  Amersfoort of station Driebergen/Zeist.
 
Hoe lang geven jullie al cursussen?
De allereerste cursus begon in februari 1982. In 2006 zijn wij begonnen met de beroepsopleiding. In 2014 is Tobias ingestapt. Cursussen worden niet meer gegeven en de beroepsopleiding is uitgegroeid tot een van de weinige opleidingen om professioneel goudsmid of edelsmid te worden. Wij zijn groot geworden door klein te blijven.
 
Wat is het verschil tussen een juwelier, goudsmid, zilversmid, edelsmid en sieraadontwerper?
Een juwelier is een handelaar in sieraden waarvan sommigen zelf sieraden produceren. Een goudsmid is iemand die sieraden maakt afhankelijk van de vraag van de markt. Een edelsmid maakt sieraden en andere kunstvoorwerpen geheel naar eigen smaak en creativiteit. Een zilversmid maakt het grotere werk niet bedoelt om te dragen maar meer om naar te kijken of te gebruiken. Een sieraadontwerper/ster laat sieraden vaak uitvoeren door anderen.
 
Moet ik handig zijn?
Het is een stuk gemakkelijker als je een beetje met gereedschap overweg kunt en dat je andere klussen zelf doet en niet laat doen. Omgaan met gereedschap kun je leren maar dan duurt de opleiding een stuk langer.
 
Moet ik creatief zijn?
Creativiteit is een vereiste maar geen noodzaak. Iedereen is creatief maar vaak op een andere vlak. Als edelsmid zul je veel problemen moeten ondervangen die door het materiaal of de vraag van de klant worden opgelegd.
 
Is er informatie die ik offline kan lezen?
Op deze site staan een pdf met alle informatie. Deze is HIER te downloaden.
 
Wat houd het afstuderen in?
Het doel van afstuderen aan de Academie voor Edelsmeden is dat je, naast de vakinhoudelijke kant, kan laten zien dat je een groei doormaakt in zelfstandigheid en individualiteit op het gebied van het ontwerpen en vervaardigen van hoogwaardige sieraden. Je moet hierbij aantonen dat je in staat bent een collectie of werkstuk te maken die technisch, esthetisch en kwalitatief volmaakte /excellente/ uitmuntende sieraden bevat. De volledige tekst staat in een pdf die je HIER kunt vinden.
 
Wanneer kan ik afstuderen?
Je kunt beginnen met afstuderen als je binnen de opleiding alle modules met succes hebt afgesloten. Het kan dus niet als je geen lessen meer volgt. Het is dus verstandig om aan je afstuderen te beginnen als je nog gewoon lessen volgt in Zeist. Daarna kun je binnen acht maanden afstuderen.
 
Wat is een meesterstuk?
Na het afronden van het lesprogramma met certificaat vijf kun je gaan afstuderen. Dat doe je door het maken van een sieraad of een collectie sieraden. Het doel van afstuderen aan de Academie voor Edelsmeden is dat je, naast de vakinhoudelijke kant, kan laten zien dat je een groei doormaakt in zelfstandigheid en individualiteit op het gebied van het ontwerpen en vervaardigen van hoogwaardige sieraden. Dit sieraad of sieraden noemen we het Meesterstuk. Voorbeelden staan op de site op DEZE pagina.
 
Kan ik lessen blijven volgen of kan ik thuis werken om af te studeren?
Wij adviseren om tijdens het lopende seizoen al te beginnen met het ontwerpen, bespreken en maken van je meesterstuk. Je bent dan zeker van de juiste begeleiding. Je kunt ook een half jaar de opleiding verlengen. Thuis werken kan ook maar dan moet je het grotendeels zelf gaan doen en moet je een compleet atelier hebben. Er is wel begeleiding maar dat kan niet veel zijn. We hebben in het verleden terugkomdagen gehad maar dat werkte niet. Ook digitaal contact is wat lastig met een praktisch ambacht. In voorbereiding is een avond practicum. Meer nieuws daarover komt nog op de site.
 
Kan ik losse lessen nemen?
Helaas is dat niet mogelijk omdat alle groepen vol zitten.
 
Is er een leerovereenkomst?
Wij werken met een leerovereenkomst waarvan je op de site een voorbeeld kunt vinden. Elk seizoen wordt die geactualiseerd en aangepast waar nodig.  Deze leerovereenkomst krijg je elk jaar tijdens de eerste les en een kopie blijft in onze administratie. Wij vragen je dan ook om een geldig identiteitsbewijs te tonen.
 
Werken jullie met een huishoudelijk reglement?
Ja zeker, om alles in goede banen te leiden gebruiken wij een huishoudelijk reglement waarin alle afspraken zijn vastgelegd. We verwachten van alle deelnemers dat ze volledig op de hoogte zijn van de inhoud.
 
Hoe kan ik kennis maken met de Academie voor Edelsmeden?
Alles begint met het goed doorlezen van deze site. Wij proberen op onze site alles duidelijk te verwoorden en informatie te geven zodat je een indruk van onze opleidingen kunt krijgen. Daarnaast kun je het best mailen. Bellen heeft niet altijd het beste resultaat. Een leuke en belangrijke stap die je kunt maken is je inschrijven voor een introductiedag op een zaterdag. Voorlopig kan dat even niet omdat we een te lange wachtlijst hebben. Komt in september 2025 weer terug.
 
Kan ik een keer komen kijken?
Je bent natuurlijk welkom om eens de sfeer te komen proeven en kennis te maken met ons atelier en de docenten. Dat kan het best op dinsdag tot en met vrijdag na half vier. Maak daar eerst even een afspraak voor. Je kunt je ook inschrijven voor een introductieles.
 
Wat is een introductieles?
Introductielessen waren altijd op zaterdag maar voorlopig kan dat even niet omdat we een te lange wachtlijst hebben. Komt weer terug.
 
Hoe kan ik mij inschrijven?
Inschrijven kan met DEZE LINK. Je krijgt meestal na een dag een berichtje van ons en je wordt automatisch op de wachtlijst gezet. Dat kost niets en je zit nergens aan vast. Wij nemen weer contact op als er wat plekken vrij komen maar je mag altijd informeren hoe het er mee staat.
 
Hoe gaan jullie om met privégegevens?
We hebben een database op een laptop en een kopie voor de zekerheid in de dropbox. Dat is alles. Alle gegevens worden nooit aan derden verstrekt en worden niet gebruikt voor andere doeleinden dan het bijhouden van onze administratie en deelnemersbestand.
 
Hebben jullie afspraken over het gebruik van mobiel en andere digitale apparaten?
Ja zeker, in het huishoudelijk reglement is daar het een en ander geregeld. Beeld- en geluidsdragers, mobiele telefoons, laptops en tablets mogen niet zichtbaar aanwezig zijn en dienen in jas of tas te zitten met het geluid uit. Het gebruik van oordopjes en koptelefoons is niet toegestaan in verband met de gevaarzetting. Geluids- en/of beeldopnamen mogen alleen met instemming van alle betrokkenen gemaakt worden.
 
Jacob Catslaan 13 3705 BN Zeist
 

De Academie voor Edelsmeden VoF in Zeist is een particuliere opleiding en is aangesloten bij de Federatie Goud- en Zilversmeden, CRKBO en CPIO.

en lid van de BBK en de BOK. Copyright © 1996-2025. Alle rechten voorbehouden.