Welkom op de site van de Academie voor Edelsmeden in ZEIST, de juiste plek om edelsmid of goudsmid te worden. Dat is goed te doen als je een beetje handig en creatief bent. Edelsmeden is een ambacht en dat leer je niet door boeken te lezen en te kijken naar video's, dat doe je werkend achter een werkbank en die staan in ons atelier in Zeist.
 
Onze opleidingen scheppen de mogelijkheid je te ontwikkelen tot goudsmid, edelsmid, beeldend kunstenaar of sieraadontwerper. Vanaf het prille begin tot het professionele beroep. Edelsmeden is een ambacht en een technisch beroep waarbij je veel technieken en vaardigheden gaat leren. Wij leren je niet alleen om sieraden te maken maar ook hoe je ze moet ontwerpen en verkopen.
 
Je komt één dag of meerdere dagen per week naar Zeist. Per dag is dat vijf uur, opgedeeld in twee blokken. Daarnaast hebt je nog tijd nodig om thuis te werken. Hoe meer tijd hoe beter. Reken op een studiebelasting van acht tot tien uur per week naast de lessen in het atelier. Totale duur van de opleiding ligt meestal tussen de twee en drie jaar maar het kan ook in één jaar. Het is verstandig om tijdens je opleiding een eigen atelier te maken zodat je thuis kunt werken.
 
We werken met een door ons ontwikkeld gestructureerd lesprogramma vol techniek en creatieve opdrachten. Het lesprogramma is opgedeeld in modules waarin alle technieken stapsgewijs aan bod komen. Die modules zijn niet even groot en je kunt alles in jouw tempo doen. Met de ene module kun je langer bezig zijn dan met een andere. Je kunt afstuderen met een meesterstuk. Met ingang van september 2022 zijn de speciale techniekdagen opgenomen in het lesprogramma. Dat zijn graveren, ciseleren, stenen zetten en gieten en daar hoef je niet extra voor te betalen.
 
Onze opleidingen vragen veel inzet en energie van de deelnemers. Als je daarover beschikt, kun je ontdekken dat het mogelijk is om een lang gekoesterde wens te vervullen.
 
Je krijgt les van zeer ervaren docenten die zich, naast lesgeven, bezig houden met de productie van sieraden en beeldende kunst. Daarnaast is er ruime ervaring in het begeleiden van stagiaires en leerlingen. Om teleurstelling te voorkomen is een kennismaking wel handig voor dat je gaat beginnen. Eigen initiatief en doorzettingsvermogen zijn beslissend.
 
Op onze academie in Zeist zijn de lijnen kort. Geen overlegstructuren of lange vergaderingen. Gewoon kwaliteit, duidelijkheid en helderheid. Tot nu toe zijn er meer dan 86 edelsmeden succesvol afgestudeerd en hebben we een behoorlijk hoog slagingspercentage. Er is altijd een docent aanwezig tijdens de lessen. Je bent te gast in ons atelier waar je de mogelijkheden krijgt aangereikt om je te vestigen als edelsmid, goudsmid of beeldend kunstenaar.
 
Het atelier ligt vlakbij Utrecht in Zeist en is goed bereikbaar.  Wij krijgen deelnemers uit heel Nederland daarom zijn de lestijden zo aangepast dat je files kunt ontwijken. Openbaar vervoer is  op 8 minuten lopen en er zijn genoeg bussen richting Utrecht,  Amersfoort of station Driebergen. Parkeren is gratis.
 
 

De Academie voor Edelsmeden in Zeist is een particuliere opleiding en is ingeschreven in het register van de CRKBO. Wij zijn aangesloten bij: Federatie Goud en Zilver, BBK en de BOK.
Copyright © 1996-2022. Alle rechten voorbehouden.