Edelsmid of goudsmid worden is te doen als je handig en creatief bent. Iedereen met twee rechter handen kan het leren. Je leert een ambacht door veel te oefenen en niet door het kijken naar video's. Edelsmeden doe je zittend aan een werkbank en die staan in ons atelier in Zeist. Onze opleidingen geven de mogelijkheid je te ontwikkelen tot goudsmid, edelsmid, beeldend kunstenaar of sieraadontwerper. Vanaf het prille begin tot een professioneel einde. Dit ambacht is vooral een technisch beroep met veel technieken en vaardigheden die je gaat leren en ontwikkelen. Maar eigenlijk ben je daar nooit helemaal klaar mee.
 
Je komt één of meer dagen per week naar Zeist.  Er zijn 30 lesweken per studiejaar. Elke dag kom je vijf uur in twee blokken. We houden tussendoor een half uur pauze. Voor die pauze is er theorie. Daarnaast hebt je nog tijd nodig om thuis te werken. Reken op een gemiddelde studiebelasting van acht tot tien uur per week. Ook tijdens de weken dat er geen les is. Er wordt van je verwacht dat je thuis kunt gaan werken. De opleiding duurt twee tot drie jaar en je kunt afstuderen met een meesterstuk en daarna voor jezelf beginnen. We werken met een door ons ontwikkeld, helder en gestructureerd lesprogramma, opgedeeld in vijf modules, vol techniek en creatieve opdrachten. Er zijn speciale themadagen die geïntegreerd zijn in het lesprogramma en daar hoef je niet extra voor te betalen.
 
Het lesjaar begint in september maar het is soms mogelijk om tussentijds in te stromen. Dat kan ook in februari. Je krijgt les op HBO niveau van zeer ervaren docenten die er ook altijd zijn. De docenten zijn Tobias van Helden en Ben van Helden soms bijgestaan door externe specialisten. Deze opleiding vraagt flink wat energie van de deelnemers. Afstuderen kan als je de vijf modules hebt afgemaakt.
 
Nieuwsgierig? Maak een afspraak en kom eens langs. Regelmatig zijn er introductielessen en die zijn ideaal om kennis te maken met de opleiding. Op onze academie zijn de lijnen kort. Door ons hoge slagingspercentage zijn er meer dan 90 edelsmeden afgestudeerd. Er zijn maximaal 12 deelnemers per groep en meestal twee docenten. Wij zien je als gast in ons atelier waar je de mogelijkheden krijgt aangereikt om je te ontwikkelen tot zelfstandig edelsmid, goudsmid of beeldend kunstenaar.
 
Natuurlijk stellen we ook wat eisen aan de deelnemers. Een afgeronde vooropleiding op het niveau van HAVO is echt noodzakelijk. Affiniteit met techniek en ambacht heb je zeker nodig. Creativiteit en een beetje inzicht in wiskunde zal de opleiding een stuk gemakkelijk  voor je maken. Je bent één dag in Zeist en je hebt zeker nog een dag nodig om thuis te kunnen werken.
 
Ons atelier ligt centraal in Nederland en is goed bereikbaar. Parkeren is gratis. Er zijn deelnemers uit heel Nederland en de lestijden zijn aangepast om zoveel mogelijk files te vermijden. Openbaar vervoer is er op 8 minuten lopen en er gaan bussen richting Utrecht,  Amersfoort of station Driebergen.
 
Hier staat een informatie pdf van het lesprogramma en de opleiding waarmee je een indruk kunt krijgen over de onderwerpen die aan bod komen tijdens de opleiding en de manier waarop wij werken.
 
In het kort: lesdagen zijn dinsdag, woensdag, donderdag of vrijdag. van 10.00u tot 15.30u. 30 lessen tussen september en juni. Het is mogelijk meer dagen per week te komen.
 
 

De Academie voor Edelsmeden in Zeist is een particuliere opleiding en is ingeschreven in het register van de CRKBO. Wij zijn aangesloten bij: Federatie Goud en Zilver, BBK en de BOK.
Copyright © 1996-2023. Alle rechten voorbehouden.